Limburgers en West-Vlamingen gaan minder naar universiteit

Limburgse en West-Vlaamse jongeren gaan minder naar de universiteit dan jongeren uit de andere Vlaamse provincies. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau McKinsey, die Het Belang van Limburg kon inkijken. De rector van de UHasselt pleit voor nieuwe opleidingen aan zijn universiteit.

Van alle Vlaamse 18-jarigen is 15 procent Limburger. Dat percentage komt ook terug in de participatie van Limburgse jongeren aan opleidingen die aan de UHasselt in Limburg worden aangeboden.

Maar voor de opleidingen die buiten Limburg worden aangeboden, zijn de Limburgse jongeren slechts goed voor 6,81 procent van de diploma's professionele bachelor, 9,61 procent van de diploma's academische bachelor en 9,34 procent van de diploma's master.

Dat betekent volgens de studie dat er 39 procent te weinig Limburgers zitten aan universitaire richtingen die niet aan de UHasselt worden aangeboden. De West-Vlaamse cijfers zijn vergelijkbaar met de Limburgse.

"Meer opleidingen in Hasselt"

Een oorzaak zou kunnen zijn dat er amper een aanbod aan universitair onderwijs is in beide provincies. Voor rector Luc De Schepper van de UHasselt zijn de cijfers dan ook het bewijs dat er méér opleidingen moeten komen aan zijn universiteit.

"We weten dat we nu niet de hemel kunnen vragen. Op termijn willen we de Universiteit Hasselt wel uitbouwen tot een volwaardige universiteit. De Europese norm is één universiteit per één miljoen inwoners. Vijf universiteiten in Vlaanderen voor zes miljoen inwoners moet dus mogelijk zijn", zegt De Schepper in Het Belang van Limburg.

De Schepper is onder meer vragende partij voor master-opleidingen in de wetenschappen, bio-ingenieur en burgerlijk ingenieur.