Opvallend meer winkels staan leeg in Vlaanderen

Er stonden in Vlaanderen eind vorig jaar 7,6 procent van de winkels leeg. Dat is een opvallende stijging in vergelijking met het begin van vorig jaar. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) op een parlementaire vraag.

Het meeste leegstand is er in de provincie Antwerpen (9 procent), gevolgd door Limburg (8,9 procent), West-Vlaanderen (7,39 procent), Vlaams-Brabant (6,5 procent) en Oost-Vlaanderen (6,3 procent).

Bij de centrumsteden is er de meeste winkelleegstand in Turnhout met 14,1 procent, gevolgd door Antwerpen met 12,7. Meer dan 10 procent leegstand vinden we in Sint-Niklaas, Genk, Kortrijk en Oostende. Onder de gemiddelde leegstand van 7,6 procent zitten Leuven, Roeselare, Aalst, Gent en Brugge, dat zelfs minder dan vijf procent leegstaande winkelpanden heeft.