Poetin legt sigaret- en tabaksverkoop aan banden

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend die het tabaksverbruik in Rusland sterk aan banden zal leggen. Vanaf 1 juni geldt een rookverbod in de meeste openbare plaatsen. Er komen ook strengere regels voor de verkoop van tabak. Rusland telt het op een na grootste aantal rokers ter wereld.

Vanaf 1 juni mag er in openbare ruimtes als scholen of stations niet meer worden gerookt. Het is maar een voorbode van wat er nog komen gaat. Vanaf 1 juni 2014 geldt het rookverbod ook in de horeca. Vanaf diezelfde datum mogen ook straatkiosken geen tabaksproducten meer verkopen. De wet beperkt voorts ook de reclame voor tabaksproducten en er komt een minimumprijs voor tabaksproducten.

President Poetin, die vorig jaar aan een nieuwe ambtstermijn begon, wil zijn landgenoten gezondere gewoontes bijbrengen. Een op de drie Russen zou kettingroker zijn. Elk jaar sterven zowat 400.000 Russen aan een aandoening veroorzaakt door roken. Het zou een van de redenen zijn voor de terugval van de Russische bevolking. Sinds de val van de Sovjetunie in 1991 daalde de Russische bevolking van 148,6 miljoen naar 141,9 miljoen in 2011.

De buitenlandse tabaksbedrijven zijn minder gelukkig met de nieuwe wet. Uit cijfers van een internationaal marketingbureau blijkt dat de Russische tabaksmarkt in 2011 goed was voor 22 miljard dollar.