Strengere regels voor opdelen woning in koten

De regels voor het opdelen van een gezinswoning in studentenkoten worden strenger in Leuven. Het stadsbestuur heeft een nieuwe algemene bouwverordening uitgewerkt, die vanavond aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Er komt een algemeen verbod op het opdelen van eengezinswoningen in studentenkoten. Een opdeling kan nog, maar op voorwaarde dat een gezinswoning behouden wordt van minstens 100 m2 en een buitenruimte van 16 m2.

Voor eigenaars die in de woning wonen en maximaal 3 kamers willen verhuren aan studenten, vervalt dan weer de verplichting om voor deze studenten onder meer een aparte keuken en sanitair in te richten, en een aparte fietsenberging te creëren wanneer er hiervoor in de gang, berging, hal of tuin voldoende ruimte is.

Om de verwachte groei van het aantal studenten op te vangen, moeten er tegen 2015 3.500 studentenkoten bij komen in Leuven. Door de "kotmadam"-formule meer kansen te geven, hoopt het stadsbestuur dat meer Leuvenaars studentenkoten zullen aanbieden. Ook wil Leuven vermijden dat de toenemende behoefte aan koten de druk op de gezinswoningen verder vergroot.

"De versoepeling van de regels om in de eigen woning studentenkoten in te richten, biedt jonge gezinnen meer kansen om in Leuven een woning aan te kopen en ouderen een aanvullend inkomen op hun pensioen", aldus schepen Carl Devlies (CD&V).

Er staan ook een aantal grote nieuwe studentencomplexen in Leuven op stapel. Voor grote complexen waarvoor de eigenaar een beheersovereenkomst sloot met de KU Leuven, gelden voortaan eveneens soepelere regels, onder meer op vlak van de aanleg van parkeerplaatsen.