Stripauteur Maurice Rosy is overleden

De Belgische stripauteur Maurice Rosy is overleden. Hij werd 85 jaar oud. Rosy werkte samen met tekenaars als Franquin (Robbedoes en Kwabbernoot) en Jean Roba (Bollie en Billie). Hij was artistiek directeur van het stripmagazine Spirou, tijdens de bloeiperiode van het blad in de jaren 50 en 60.

Maurice Rosy werd geboren op 17 november 1927 in de buurt van Charleroi. Uitgever Charles Dupuis neemt hem in 1954 in dienst om ideeën te leveren voor het stripmagazine Spirou. Twee jaar later wordt hij artistiek directeur. Samen met Yvan Delporte is hij de architect achter de gouden periode van het blad.

Hij werkte als scenarist mee aan reeksen als "Robbedoes en Kwabbernoot", "Bollie en Billie", "Baard en Kale" en "Jerry Spring". In het midden van de jaren 70 kiest Rosy voor een ander leven en verlaat Dupuis. Hij ruilt België voor Parijs, waar hij wil leven van zijn tekeningen. Hij werkt aan tal van reclamecampagnes, tekent voor het Franse magazine Paris Match en de krant Le Monde en publiceert jeugdalbums.

Maurice Rosy, die bekend stond om zijn eenvoud, tekende zijn autobiografie in stripvorm. Die zal later op het jaar verschijnen bij Dupuis, ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Robbedoes.