Wetenschappers ontdekken "vergeten continent"

Tussen Madagaskar en India, onder de Indische Oceaan, zou een "microcontinent" liggen. Het zou bestaan hebben tussen 2 miljard en 85 miljoen jaar geleden. Dat hebben Noorse wetenschappers ontdekt.

Miljoenen jaren geleden was de aarde één groot supercontinent. Nu zijn India en Madagaskar duizenden kilometers van elkaar verwijderd, maar toen lagen ze naast elkaar. Noorse onderzoekers hebben ontdekt dat tussen India en Madagaskar, waar nu de Indische Oceaan ligt, ooit land lag.

Trond Torsvik en zijn collega's kwamen tot deze ontdekking toen ze op de stranden van Mauritius het mineraal zirkoon onderzochten. Wat bleek? Sommige zirkoonmineralen waren zo'n twee miljard jaar oud. Veel ouder dan Mauritius zelf. Volgens de wetenschappers zijn de mineralen afkomstig van stukken continentale korst die smolten toen het vulkanische eiland zich vormde.

Toen India 85 miljoen jaar geleden wegdreef van Madagaskar werd het "microcontinent" vernietigd en verdween het uiteindelijk in de oceaan. De wetenschappers denken dat stukken van het "verdwenen continent" tien kilometer onder Mauritius, onder de Indische Oceaan, liggen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.