"21" van Adele blijft best verkochte album

Het album "21" van Adele is voor het tweede opeenvolgende jaar het best verkochte album ter wereld. In 2012 gingen er 8,3 miljoen exemplaren van de tweede cd van Adele over de toonbank. De totale omzet van de muziekindustrie is voor het eerst sinds 1999 gestegen in 2012.

Uit het jaarrapport van de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) blijkt dat de omzet van de muziekindustrie voor het eerst sinds 1999 een groei kende. De totale muziekmarkt was in 2012 goed voor een omzet van 12,5 miljard euro. Dat is een groei van 0,3 procent.

De groei van de omzet van de muziekindustrie is vooral te danken aan het toenemende succes van de verkoop van muziek op het internet.

"21" van Adele was net als in 2011 het best verkochte album van 2012, goed voor 8,5 miljoen verkochte albums, gevolgd door "Red" van Taylor Swift (5,2 miljoen stuks) en "Up all night" van One Direction (4,5 miljoen verkochte exemplaren). One Direction staat ook op de vierde plaats in die lijst met het album "Take me home" (4,4 miljoen verkochte exemplaren).

De Canadese zangeres Carly Rae Jepsen voert de lijst met meest succesvolle singles in 2012 aan met "Call me maybe". Dat nummer ging 12,5 miljoen keer over de toonbank. De Belgische Australiër Gotye staat op de tweede stek met "Somebody that I used to know" (11,8 miljoen stuks) en "Gangnam style" van de Zuid-Koreaan Psy vervolledigt het podium op drie met 9,7 miljoen verkochte exemplaren).