"Belgische troepen in Congo zou zeer onverstandig zijn"

SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen ziet het niet zitten om Belgische grondtroepen in te zetten in Congo. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) had eerder een ballonnetje over Belgische soldaten in onze ex-kolonie opgelaten. Volgens Van der Maelen zou dat echter "zeer onverstandig" zijn. Bovendien gaat het in tegen de conclusies van de Rwanda-commissie.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vroeg zich recent openlijk af of ons land dan toch geen troepen naar Congo moet sturen. Een delicate vraag, met het drama van de Belgische para's in Rwanda in de jaren 90 in het achterhoofd.

Op 7 april 1994 werden 10 Belgische para's vermoord in een militair kamp in Kigali (foto in tekst). De gruwelijke feiten werden onderzocht door de Rwanda-commissie. Die kwam onder meer tot de conclusie dat ons land beter geen troepen meer stuurt naar onze ex-kolonies.

SP.A-Kamerlid en defensiespecialist Dirk Van der Maelen (foto bovenaan) blijft achter die aanbeveling staan. "Ik denk dat die zeker moet gevolgd worden", reageert hij in "De ochtend" op het ballonnetje dat Reynders eerder opliet.

Van der Maelen wijst er ook op dat als Reynders er echt aan denkt om troepen te sturen - "wij weten vandaag nog niet waar minister Reynders aan denkt" - hij met zijn voorstel naar de Kamer moet komen. De aanbeveling is destijds door de Kamer bepaald en een herziening daarvan moet dan ook in de Kamer gebeuren, benadrukt hij.

Hoe dan ook zou Van der Maelen het sturen van Belgische troepen "zeer onverstandig" vinden. "Peace making-operaties zijn zeer gevoelig. De mensen die ze uitvoeren, moeten neutraal zijn en geaccepteerd worden door de strijdende partijen."

Van der Maelen verwijst onder meer naar de beslissing om geen Duitse troepen naar de Balkan te sturen wegens de historische rol van het land. Zo vindt hij België ook geen neutrale partner in de Congolese regio.

Van der Maelen is zelf voorstander van Afrikaanse peace making- en peace keeping-soldaten. "Zij kennen de mentaliteit daar veel beter dan de Belgen." Logistieke ondersteuning kan volgens hem wel.

"We doen al meer dan ons deel"

Ten slotte wijst Van der Maelen er ook op dat ons land al heel wat inspanningen doet als het over buitenlandse operaties gaat. "We doen al meer dan ons deel." Als er dan toch Belgische troepen in Congo en ook in Mali zouden komen, dan vindt Van der Maelen dat dat gecompenseerd moet worden met een snelle terugtrekking uit Afghanistan.

"Ik denk dat het bij de Belgische bevolking op dit moment geen prioriteit is om meer geld aan buitenlandse operaties uit te geven dan de voorbije jaren", merkt hij op.