"Dams is onschuldig tot bewijs van het tegendeel"

Voor minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) kan de Antwerpse procureur Herman Dams voorlopig aanblijven. Tegen Dams loopt een gerechtelijk onderzoek omdat hij toch tussenbeide zou zijn gekomen in de zaak van de jongeman die om het leven is gekomen in een politiecel in Mortsel.

"Onderzoeken moeten op elk moment ten gronde gevoerd worden door onafhankelijke magistraten, maar iedereen is ook onschuldig tot bewijs van het tegendeel", zegt Turtelboom.

"Ik begrijp natuurlijk dat we die resultaten opnieuw moeten afwachten, in naam van de sereniteit van het debat dat we hier voeren en dat onvermijdelijk emotioneel is door de beelden die we allemaal gezien hebben."

De ouders van Jonathan Jacob zijn tevreden dat het onderzoek naar de dood van hun zoon wordt heropend. De jongeman kwam zo'n drie jaar geleden om het leven in een politiecel nadat hij hard was aangepakt door het Bijzonder Bijstandsteam van de Antwerpse politie.

"Ik zou zeggen, de scheel is van de beerput", zegt Jef Vermassen, advocaat van de ouders. "Want wat die man (de vader, nvdr.) wil, dat is weten wat is er nu juist gebeurd is met zijn zoon en wie daarvoor verantwoordelijk is." De vader wil volgens Vermassen niet dat er nu koppen gaan rollen.