"Dams kwam persoonlijk tussenbeide in zaak-Jonathan Jacob"

"De Antwerpse procureur des konings Herman Dams kwam persoonlijk tussenbeide in de zaak-Jonathan Jacob", zegt de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois op een persconferentie. "Er zijn achter de schermen bepaalde elementen gebeurd waarbij hij rechtstreeks betrokken is."

"Het is ongezien dat een magistraat niet alle gegevens vrijgeeft waarover hij beschikt", zegt Liégeois. "Het is een bijzonder ernstige aangelegenheid." De procureur-generaal reageert op de Panorama-uitzending van vorige week over de dood van Jonathan Jacob in een politiecel in Mortsel (zie lager). Vrijdag, na de uitzending van de Panorama-reportage, had Herman Dams nog ontkend dat er aan de gerechtelijke documenten was geknoeid.

"De beelden uit Panorama hebben niemand onverschillig gelaten", zegt Liégeois. "De ouders hebben naar aanleiding van de dood van Jonathan Jacob een klacht ingediend tegen de substituut wegens het verwijderen van onderdelen uit het dossier. Daar is een onderzoek over opgestart dat uiteindelijk door mij geseponeerd is." Nu zijn er volgens Liégeois nieuwe elementen om dat onderzoek te heropenen.

"Gisteren heeft de procureur des konings Herman Dams toegegeven dat hij er persoonlijk over werd gecontacteerd dat Jonathan Jacob niet in de cel in Mortsel kon blijven. Dat heeft hij nooit eerder toegegeven." Liégeois opent daarom een gerechtelijk onderzoek naar de rol van Dams in de zaak-Jonathan Jacob.

De advocaat-generaal benadrukt evenwel dat er geen enkel element is waaruit blijkt dat de substituut een fout zou hebben gemaakt. De procureur des konings, Dams, zou dat mogelijk wel gedaan hebben, maar daarover blijft Liégeois erg op de vlakte. "Er zijn bepaalde dingen gebeurd achter de schermen waarbij Dams rechtstreeks betrokken is."

De reportage

De uitzending van "Panorama" van vorige week heeft heel wat commotie veroorzaakt. De reportage ging over het geweld dat door politieagenten gebruikt werd tegen een verwarde jongeman in een politiecel. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De jongeman zwierf verward op straat rond. Toen de politie hem naar een psychiatrische instelling wou overbrengen, reageerde hij geagiteerd. De parketmagistrate zou daarna bevel gegeven hebben om hem gedwongen te laten opnemen in de instelling. Ook zou ze het bevel gegeven hebben om hem plat te spuiten. Volgens de ouders van het 26-jarige slachtoffer herschreef het Antwerpse parket na de feiten het pv.

De ouders hadden daarvoor een klacht ingediend tegen de substituut van het gerecht, maar die klacht werd geseponeerd, omdat er onvoldoende bezwaren werden gevonden.