"Italië moet zijn verantwoordelijkheid nemen"

Europa kijkt met lede ogen aan hoe Italië in een politieke impasse dreigt te verzeilen na de verkiezingen. Onder meer Duitsland dringt erop aan dat Italië de hervormingen voortzet die de aftredende premier Mario Monti in gang heeft gezet.
AP2013

De stembusgang in Italië werd in Europa met argusogen gevolgd, want de crisis in het land -de derde economie van de eurozone- vraagt om een krachtdadige regering. Maar de favoriet van de EU, Mario Monti -die de voorbije maanden Italië weer op het spoor probeerde te krijgen-, is afgestraft door de kiezer, en de EU moet nu met lede ogen aanzien hoe Italië in een impasse dreigt te verzeilen.

"Het is essentieel voor heel Europa dat Italië snel een stabiele, operationele regering krijgt. Rome weet dat Italië nog altijd een politiek van hervormen en versterken nodig heeft", zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (kleine foto).

"Als het gaat over een oplossing voor de Europese schuldencrisis, zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Italië speelt hier een centrale rol in. Daarom rekenen wij erop dat de volgende Italiaanse regering de politiek van hervormen en versterken op een consequente manier voortzet. Het is belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid voor het geheel kent."

Spanje, na Italië de vierde economie van Europa en een van de  probleemlanden van de eurozone, is "extreem bezorgd" over het resultaat van de verkiezingen in Italië en de gevolgen op de internationale markten. "Dit is een sprong in het onbekende die niet veel goeds belooft, niet voor Italië en niet voor de rest van Europa", aldus de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Garcia Margallo. "We hopen dat er snel een stabiele regering komt. Wat goed is voor Italië, is goed voor Spanje", aldus de minister van Economie Luis de Guindos.

Een ander geluid uit Frankrijk. "De Italianen hebben met hun stem getoond dat ze de politiek verwerpen die wordt opgelegd door de markten", aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Arnaud Montebourg. "De gevolgen van een souvereine stemming zouden niet ter discussie mogen staan." Het verkiezingsresultaat in Italië baart de beleggers zorgen. Montebourg is naar eigen zeggen blij met de daling van de koers van de euro, "want de euro is te sterk en niet in overeenstemming met de economische fundamenten."

"Ofwel moeilijke meerderheid, ofwel weer verkiezingen"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is bezorgd over de dreigende patstelling in Italië. "Er zijn wel oplossingen, zoals een moeilijke meerderheid of nieuwe verkiezingen, maar dit is toch een erg moeilijke situatie."

"We moeten de komende uren en dagen afwachten om te zien of onderhandelingen tussen de verschillende partijen mogelijk zijn, maar dit is een erg moeilijke situatie", geeft minister Reynders toe. "Ofwel komt er een moeilijke meerderheid (een grote coalitie tussen links en rechts, red.) met veel verschillende meningen, ofwel komen er nieuwe verkiezingen."

Vreest hij voor de financiële gevolgen van dit resultaat? "De lijn van Monti zou voortgezet moeten worden, met forse besparingen, want Italië had een negatieve economische groei in 2012 en mogelijk ook in 2013", aldus nog Reynders. "Een land zonder regering om de financiêle problemen aan te pakken, dat is sowieso altijd gevaarlijk."