"Jef was er kapot van dat hij een verdachte was"

Buren en vrienden van het gezin Heyrman-Van Raemdonck hebben getuigd over het gezin en hoe de man erg geleden heeft onder de dood van zijn vrouw, en vooral dan onder het feit dat hij als verdachte van de moord beschouwd werd. De huisarts van het gezin weerlegt de beschuldiging dat hij een akte van natuurlijk overlijden wilde afleveren.
Jozef Heyrman

De buren, waar Jozef Heyrman op de dag van de moord op zijn vrouw enkele klusjes heeft opgeknapt, getuigen dat het om een gelukkig gezin ging, "alletwee harde werkers". In de voormiddag was Heyrman al bij zijn buren gaan helpen, 's middags is hij thuis gaan eten, iets voor 13 uur was hij terug bij de buren. Rond 16 uur is Heyrman nog een slijpschijf gaan halen en teruggekeerd naar de buren. Op dat moment was zijn vrouw al vermoord, maar dat heeft hij toen niet gezien.

De buurman zegt dat het echtpaar altijd klaarstond voor de hele familie, goed gezorgd heeft voor de ouders van Elza en ook altijd paraat stonden voor kinderen en kleinkinderen. Hij bevestigt ook dat Heyrman aan de telefoon heel erg in paniek klonk toen hij hem zei dat zijn vrouw dood was.

"Hij was er kapot van en dat heeft lang geduurd", zegt de buurman op aangeven van advocaat Vermassen. Ook op zijn aangeven bevestigt de buurman dat Heyrman erg onder de indruk was van de feiten en dat hij er het hart van in was dat hij beschouwd werd als de dader. "Daar heeft hij hard van afgezien."

"Jef was in paniek toen hij belde"

Ook een buurvrouw getuigt dat het gezin Heyrman-Van Raemdonck een hecht gezin is en dat beiden harde werkers zijn (geweest). Ze zegt dat Elza Van Raemdonck altijd klaar stond voor haar familie. Heyrman heeft ook haar opgebeld om te zeggen dat zijn vrouw dood was.

"Hij was verward, in paniek. Ik heb dan naar mijn man gebeld om te zeggen dat hij moest gaan kijken. Ik heb m'n dochter thuis afgezet en toen zei mijn man: je moet er niet naartoe, want de familie is er al. Volgens mijn man had ze een hersenbloeding of een hartstilstand gehad. Maar toen we blauwe zwaailichten later op de avond zagen, wisten we dat er iets anders aan de hand was."

De advocaten van Heyrman en andere nabestaanden vragen nog wat meer uitleg over wat voor iemand Elza Van Raemdonck was en hoe zij het echtpaar zagen. De vrouw zegt dat het een goed koppel was, die veel overhad voor hun familie. Dat ze alletwee harde werkers waren. Dat Elza het de laatste jaren iets kalmer aan deed zodat ze nog meer tijd had voor haar gezin.

Huisarts: "Jef was nog lange tijd depressief"

De huisarts van het gezin, Johan Strobbe, heeft ook getuigd over de avond van de moord. Hij was de eerste persoon die ter plaatse was, nog voor de familieleden, politie en andere hulpdiensten. "Ik werd opgeroepen door Jef die in paniek was. Ik ben direct vertrokken. Jef heeft me binnengelaten en ik zag Elza liggen naast het bed in de slaapkamer. Het was duidelijk dat er iets niet pluis was."

"Ik dacht aan een roofmoord, maar bij een rondgang in de woning hebben we niets gevonden. Ik voelde mij onveilig ter plekke omdat het duidelijk was dat het om een moord ging. Ik voelde me niet onveilig bij Jef, maar omdat er misschien nog iemand rondliep." Eerder was gesuggereerd dat de huisarts bang was van Jef omdat hij hem zou verdenken van de moord op zijn vrouw. De arts ontkent dat nu dus.

De arts ontkent ook dat hij heeft voorgesteld om een akte van natuurlijk overlijden op te stellen. Dat had onderzoeksrechter Evy Muyaert eerder op de dag gezegd (zie kader onderaan). "Ik heb geen 17 wonden gezien. Maar het was wel duidelijk dat het om een moord ging, door de buik- en halswonde. Ik heb dan de vrouw niet verder onderzocht omdat ik wist dat dit een taak van de politie zou zijn. Ik ben gechoqueerd dat de onderzoeksrechter zegt dat ik heb voorgesteld om een akte van natuurlijk overlijden af te leveren."

Over de periode na de moord zegt de arts dat de heer Heyrman het emotioneel zeer moeilijk heeft gehad. "Hij is een heel lange tijd depressief geweest, melancholisch. Er zijn in die periode indicaties geweest dat "we hem kwijt waren". Maar hij is er doorgekomen, mede dankzij zijn verhuis."

"Een gekraakt man"

Ook de vrouw van de huisarts, een apothekeres, getuigt over het gezin. Zij kende het echtpaar al veel langer. "Jef was een vriend des huizes. Elza was een vrouw die altijd paraat stond voor haar familie. Op 16 januari was ik aan het werk en 's avonds kreeg ik telefoon van mijn man dat ik de receptie moest afbellen, want dat het ernstig was. Ik hoorde dan later dat het om een moord ging. Dat was heel emotioneel."

"Wat Jef meemaakt, dat gaat door merg en been. Jef was een gekraakte man. Ik kon nooit geloven dat Jef de dader zou zijn geweest." (...) "Jef was heel verdrietig. Het was bikkelhard voor hem. Ik zie hem nog geregeld en nu gaat het redelijk goed met hem", vertelt de vrouw nog.

"Grote fout dat dokter Strobbe overlijdensakte wilde afleveren"

Onderzoeksrechter Evy Muylaert was de eerste getuige in de namiddag, zij heeft het onderzoek naar de moord op Elza Van Raemdonck geleid, voor het dossier bij het dossier van Fabeltjesland werd gevoegd.

Muylaert benadrukt dat ze in haar onderzoek Jozef Heyrman nooit beschouwd heeft als verdachte, maar altijd als benadeelde, in tegenstelling tot de politie, zegt ze. "Hij was overstuur die avond en riep wel, maar hij was overstuur. Maar ik denk niet dat de politie hem ooit gebruuskeerd heeft." Advocaat Vermassen trekt dat in twijfel. Hij leest voor uit het proces-verbaal om aan te tonen dat Heyrman hard aangepakt is tijdens de politieverhoren omdat hij zich vergist heeft over kleine details.

"De grote fout ligt bij dokter Strobbe", antwoordt Muylaert. Ik ben nog geen enkele arts tegengekomen die een akte van natuurlijk overlijden wil afgeven voor een lijk met 17 messteken, maar hij stelde dat wel voor. Dat is het ergste wat ik al heb gezien", zegt Muylaert. Vermassen zegt dat de arts daarover nooit heeft gesproken met Jozef Heyrman. "Neen, dat is waar", zegt Muylaert.

De huisarts heeft later op de namiddag weerlegd dat hij voorgesteld heeft om een akte van natuurlijk overlijden af te leveren. Na de zitting heeft de man een klacht ingediend tegen de onderzoeksrechter.