"Schandalig, een totaal gebrek aan klasse"

De satirische nieuwswebsite The Onion ligt zwaar onder vuur nadat het tijdens de uitreiking van de Oscars een gemene Tweet de wereld had ingestuurd. Dat het slachtoffer de 9-jarige Quvenzhané Wallis was, maakte de situatie nog veel erger.
Invision2013

“Everyone else seems afraid to say it, but that Quvenzhané Wallis is kind of a cunt, right?" stuurde de Twitteraccount van The Onion naar zijn ruim 4,6 miljoen volgers. Binnen het uur werd de tweet alweer verwijderd, maar het kwaad was geschied. Op Twitter en tal van nieuwssites regende het kritiek.

  • Het c-woord geven aan een meisje van 9 jaar getuigt van een totaal gebrek aan klasse. Dit gaat zelfs voor The Onion een brug te ver.
  • Jullie tweet over een meisje van 9 was ongepast. Dat is geen satire of een grap. Dat is gewoon ziek.
  • Maak de identiteit bekend van de persoon die dat heeft getweet. En stuur hem de laan uit.

Door de lawine aan negatieve reacties kon The Onion niet anders dan zich te verontschuldigen. Het was CEO Steve Hannah die namens zijn satirische website door het stof ging.

Ik wil mij persoonlijk verontschuldigen bij Quvenzhané Wallis en de Academy of Motion Picture Arts and Sciences", schrijft Hannah op de Facebookpagina van The Onion. "Het was wreed en beledigend en op geen enkele wijze strookte het met onze satirische en humoristische boodschap." Volgens de CEO kan de medewerker die de tweet verzond zich aan een sanctie verwachten.

Desondanks blijft het een vraagteken wat die man of vrouw heeft bezield om de belediging te maken. In de Amerikaanse pers wordt vermoed dat een meisje van 9 jaar een cunt noemen zo absurd is, dat het grappig moest zijn. Helaas voor The Onion rolde niemand over de grond van het lachen.

lees ook