"Vraag 't aan mijn advocaat, ik ben uw gedrag beu"

Kim De Gelder is zwaar uitgevlogen tegen hofvoorzitter Koen Defoort toen die hem een vraag stelde. In de namiddag van de derde zitdag zijn getuigen aan het woord gekomen die Kim De Gelder hebben gezien voor hij de moorden heeft gepleegd in Vrasene en Dendermonde.

Twee verzorgsters van een rusthuis in Vrasene hebben getuigd dat een jongeman in november 2008 het rusthuis is binnengekomen rond 20 uur. Hij stond in de gang naar het bord met de namen van de bewoners te kijken. "Hij zag er slecht uit, bleek en moe. Hij vroeg om een dokter en om zijn bloeddruk te meten", vertelt de eerste vrouw.

De verzorgsters hebben zijn bloeddruk gemeten, die was normaal. Ze hebben hem gevraagd om te vertrekken en zijn dan zelf naar een andere kamer gegaan. Toen ze weer op de gang kwamen, bleek dat de jongeman nog altijd in de gang rondliep. Ze hebben hem opnieuw gevraagd om weg te gaan en dat heeft hij ook gedaan.

De eerste vrouw kon niet met 100 procent bevestigen dat het om Kim De Gelder ging, maar ze had hem herkend nadat de zaak van Fabeltjesland in de media was verschenen. De tweede vrouw zegt dat ze "toch wel 100 procent zeker is dat het De Gelder was".

Als de voorzitter na het verhoor van de eerste vrouw aan de beschuldigde vraagt of hij in het bejaardentehuis is geweest, vliegt De Gelder uit en roept luid: "Vraag dat maar aan mijn advocaat. Ik ben uw gedrag beu." Waarop de voorzitter antwoordt dat hij ook maar gewoon zijn werk doet.

"Zag al veel dooien, maar nooit zo wit als De Gelder"

De volgende getuige is een man die in de buurt van het huis van Elza Van Raemdonck op bezoek was gegaan bij zijn schoonmoeder. Hij zag iemand foto's nemen of door een verrekijker kijken naar het huis van Elza Van Raemdonck. "Ik dacht: Hij ziet er zo jong uit, hij zal voor het school bezig zijn. In de buurt stond er een fiets op een pikkel."

Ook een andere getuige heeft De Gelder in de Galgstraat gezien. "De jongeman lachte heel vriendelijk. Hij was foto's aan het nemen, ik veronderstelde dat hij foto's van het landschap aan het nemen was, want het had gesneeuwd."

Twee mannen die grachten aan het ruimen waren in de buurt van de Galgstraat, zeggen De Gelder ook ter plekke te hebben gezien op zijn fiets. "Ik doe ook begrafenissen, ik ben al veel dooien gaan halen, maar zo wit heb ik er nog geen enen gezien", grapte een van beiden toen De Gelder was gepasseerd op de fiets.

De getuigen hebben De Gelder allemaal herkend tussen foto's van anderen.