"Wij hebben niet gewonnen, maar zijn de eersten"

Pier Luigi Bersani, de leider van centrumlinks in Italië, is zich naar eigen zeggen bewust van het dramatische karakter van de toestand na de verkiezingen. Hij roept Beppe Grillo, de leider van de succesvolle Vijfsterrenbeweging, op om te zeggen wat hij met het land wil.
AP2013

Beppe Grillo en zijn Vijfsterrenbeweging wilden volgens Bersani alle politici naar huis sturen, maar nu moeten ze maar eens zeggen wat ze nu willen doen met het land en zijn kinderen, vindt de leider van centrumlinks.

"Wij zijn ons bewust van het dramatisch karakter van de toestand en van de risico's die het land loopt", zegt Bersani. "We bevinden ons in een nieuwe situatie. We hebben niet gewonnen maar we zijn de eersten." Zijn partij is nu weliswaar de grootste van het land, maar in de senaat is zijn meerderheid te nipt en moet hij noodgedwongen samenwerken met een andere partij: de centrumrechtse coalitie van Silvio Berlusconi of de beweging van Grillo.

Volgens Bersani heeft links nu de verantwoordelijkheid om met voorstellen af te komen. Dat betekent volgens hem niet dat er nu een "diplomatiek ballet" volgt om een meerderheid te vormen in het parlement. 

Bersani lijkt niet geneigd om in te gaan op de voorzichtige avances van Berlusconi, maar lonkt naar Grillo. Hij stelt maatregelen voor die Grillo mogelijk wel goed zal ontvangen: de instellingen hervormen, de kosten van de politiek verlagen en de belangen van de armsten beter behartigen.

Hoewel hij dat niet met zo veel woorden zegt, eist Bersani op die manier het recht op om de volgende Italiaanse regering te vormen.