Berlusconi: "Negeer die idiote markten"

In Italië heeft Silvio Berlusconi laten verstaan dat hij een grote coalitie met centrumlinks niet uitsluit. Over de geschrokken reactie op de beurzen lijkt hij zich absoluut niet druk te maken.

In Italië moet er op zoek gegaan worden naar een coalitie, nu noch het linkse blok rond Pier Luigi Bersani, noch het rechtse blok rond Silvio Berlusconi een meerderheid heeft behaald in Kamer én Senaat. De enige die een van de twee partijen aan een meerderheid zou kunnen helpen is Beppe Grillo, maar die heeft altijd van de daken geschreeuwd dat hij de huidige politici net naar huis wou sturen. Een samenwerking zit er dus niet meteen in. 

Een grote coalitie tussen het linkse en rechtse blok dan maar? Gezien de ideologische verschillen verre van een evidentie, maar toch sluit Berlusconi dat niet uit. "Italië kan niet onbestuurd blijven, we moeten hier grondig over nadenken", reageert "Il Cavaliere". Volgens hem zullen nieuwe verkiezingen geen soelaas brengen en moeten alle partijen in het gemeenschappelijk belang opofferingen doen.

Een samenwerking met aftredend premier Mario Monti -die door de kiezer is afgestraft- sluit hij wel nadrukkelijk uit. "Door zijn besparingen is Italië in een recessie gesukkeld", aldus Berlusconi. 

Dat de financiële markten duidelijk bezorgd zijn over het verkiezingsresultaat, deert Berlusconi niet. "Negeer die idiote markten toch", klink het laconiek.