Doden bij ongeval luchtballon in Egypte

In Luxor, in het zuiden van Egypte, zijn minstens 18 buitenlandse toeristen omgekomen bij een ongeval met een warmeluchtballon. De luchtballon zou vuur gevat hebben en neergestort zijn. Wellicht waren er geen Belgen aan boord.

Het gaat om een ballon die opgestegen is in de buurt van Luxor. De ballon vloog op een hoogte van 300 meter en zou vervolgens neergestort zijn ten westen van de stad. Nog volgens de plaatselijke autoriteiten zou de ballon vuur gevat hebben en was er nadien een explosie. Slechts twee mensen zouden de ramp overleefd hebben, onder wie de piloot.

Aan boord zaten volgens de plaatselijke autoriteiten buitenlandse toeristen. Naar verluidt zouden die voornamelijk uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongkong en Japan komen. Eerder circuleerden berichten dat er ook twee Belgen aan boord geweest zouden zijn, maar Buitenlandse Zaken heeft daar geen aanwijzingen voor. Een Belgische consul is naar Luxor afgereisd om definitieve bevestiging te krijgen.

"Niemand van de Egyptische autoriteiten kan de aanwezigheid van Belgen bevestigen", zegt Joren Vandeweyer, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. "Geen enkele Belgische touroperator heeft melding gemaakt van betrokken klanten die een ticket voor de ballonvaart geboekt hadden. Ook volgens onze lokale contacten zijn er geen Belgen bij de slachtoffers en stonden er geen Belgen op de passagierslijst. Vanuit de hotels in Luxor is er geen melding gemaakt van Belgische gasten die niet teruggekeerd zijn."

Via het callcenter dat Buitenlandse Zaken had ingericht zijn "geen verontrustende elementen" naar boven gekomen. Buitenlandse Zaken kreeg een twintigtal oproepen van bezorgde familieleden. Maar het ging om mensen die hun familie niet konden bereiken en niet over bijvoorbeeld Belgen die dan een ballonvlucht geboekt hadden.

Luxor ligt aan de oevers van de Nijl en is erg populair bij buitenlandse toeristen. De site herbergt heel wat archeologische trekpleisters, zoals de tempels van Luxor en Karnak en de Vallei der Koningen, met onder meer de graftombe van de farao Toetanchamon. Bij dageraad worden er dikwijls toeristische ballonvaarten georganiseerd.