Egyptische oppositie boycot de verkiezingen

De belangrijkste coalitie van de Egyptische oppositie, het Nationaal Heilsfront (FSN), heeft vandaag aangekondigd dat ze de parlementsverkiezingen zal boycotten. Deze vinden plaats in minder dan twee maanden. Het Front is ontevreden over het gebrek aan garanties dat de verkiezingen vrij en eerlijk zullen verlopen.
AP2012
Een aanhanger van de Moslimboeders houdt een spotprent omhoog met (vlnr) Hamdeen Sabahi, Mohamed ElBaradei en Amr Moussa.

Volgens een woordvoerder van het FSN is de beslissing om de verkiezingen te boycotten, unaniem genomen. De beslissing komt enkele dagen nadat president Mohammed Mursi de kalender voor de verkiezingen bekend gemaakt heeft. De verkiezingen worden gespreid over vier dagen en bij de eerste ronde zal in Caïro en vier andere provincies gestemd worden.

De verkiezingen komen er omdat het Grondwettelijk Hof het parlement dat in januari 2012 verkozen was,ontbonden heeft. Volgens het hof was een van de wetten die de verkiezingen regelde, ongrondwettelijk. 

De woordvoerder van het FSN zei dat de coalitie niet zal deelnemen aan de verkiezingen onder de huidige kieswet die volgens critici de islamisten van Mursi bevoordeelt. "Er kunnen geen verkiezingen gehouden worden zonder een wet die de eerlijkheid van het verkiezingsproces garandeert en zonder een regering die een dergelijke wet kan toepassen en die vertrouwd wordt door het volk".

Brede coalitie

Het Nationaal Heilsfront is een brede coalitie van oppositiegroepen die gevormd werd op 24 november 2012 om president Mursi te dwingen het decreet in te trekken waarmee hij zichzelf verreikende bevoegdheden had gegeven.

Tot het FSN behoren een brede waaier van liberale, seculiere en linkse groepen. De drie belangrijkste leiders van het FSN zijn Mohamed ElBaradei, het gewezen hoofd van het Atoomenergie Agentschap van de VN, Amr Moussa, de gewezen secretaris-generaal van de Arabische Liga, en Hamdeen Sabahi, een Nasseristische politicus die derde eindigde bij de presidentsverkiezingen.