Ezelvlees in Zuid-Afrikaanse vleesproducten

Ook Zuid-Afrika blijkt nu zijn eigen vleesschandaal te hebben. In verschillende vleesproducten zijn ingrediënten teruggevonden die er eigenlijk niet in thuishoren. Uit een studie van de universiteit van Stellenbosch blijkt dat in 68 procent van de onderzochte stalen van alles is aangetroffen, gaande van Soja, tot ezel-, geiten en waterbuffelvlees.

De studie wijst uit dat 99 van de 139 onderzochte stalen ingrediënten blijkt te bevatten die niet op het etiket stonden vermeld. Het gaat om allerlei vleesproducten: gehakt, hamburgers, charcuterie, worst en gedroogd vlees. Hier en daar zijn ook plantenresten aangetroffen die niet in de vleesproducten thuishoren.

"Onze studie toont aan dat verkeerd etiketteren van vleesproducten gemeengoed is in Zuid-Afrika", zegt onderzoeker Louwrens Hoffman. "Het gaat hier niet alleen over een overtreding van de regelgeving, maar het geeft ook economische, religieuze en ethische problemen. Ook voor de volksgezondheid zijn er mogelijk risico's."

De geteste vleesproducten komen uit slagerijen en supermarkten. 

Meer informatie over de studie vindt u op de website van de Universiteit van Stellenbosch.

AP2012