Hopen op een 'Wereldpaus' - Zuster Monica

Donderdag 28 februari zal een emotioneel moment zijn voor Monica Van Kerrebroeck, beter bekend als zuster Monica. Paus Benedictus XVI treedt dan af. Zuster Monica is een bekend gezicht in katholieke scholen en was Vlaams parlementslid voor CD&V. Nu geeft ze als eerste haar mening in onze reeks over het profiel van de nieuwe paus.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Een moedige Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI nam op 11 februari 2013 een onverwachte, maar moedige en wijze beslissing: op het ogenblik dat de Kerk in volle crisisperiode zit door misbruikschandalen, financiële witwaspraktijken en allerlei persoonlijke spanningen binnen het Vaticaan zelf, beseft de Paus dat zijn hoge leeftijd en zijn verzwakte gezondheid hem niet meer de nodige kracht geven om als hoofd van de wereldkerk de algemene leiding verder waar te nemen.

Dat de “pantserpaus” zoals Paus Benedictus soms in de pers genoemd werd, zich niet vastklampt aan zijn functie pleit voor hem en tekent hem in de kerkgeschiedenis.

Hopen op een 'Wereldpaus'

Wie zal de opvolger zijn? Of liever hoe zal het profiel van de nieuwe paus er uitzien?

Moge de opvolger iemand zijn die kan ingaan tegen de conservatieve en remmende krachten in de Curie. Ik durf hopen op een ‘wereldpaus’ die de Kerk mag leiden met grote openheid, die de lokale diversiteit erkent en steunt wordt, zowel door zijn medewerkers in Rome als vanuit de grote verscheidenheid van de lokale kerken, wereldwijd.

Een open en solidaire kerk

Mogen we verwachten dat de rol en de taak van de vrouw binnen de Kerk nadrukkelijker aan bod mag komen ook voor het priesterambt, dat celibataire naast gehuwde priesters mogen gewijd worden, dat de specifieke geaardheid van elke mens gerespecteerd wordt.

Mogen we in de toekomst een open en solidaire kerk verwachten met een bestuur dat de moeizame dialoog met de Islam en de oecumenische samenwerking sterker wil verderzetten op de weg naar echte wereldvrede.

Laat ons hopen in een Kerk waarin niet macht en rijkdom maar de verzoening en de zorg voor en het delen met de medemens centraal staan.

 

(De auteur is Zuster van Liefde van Jezus en Maria.)

@Allen: reageren op deze bijdrage impliceert dat u zich schikt naar de regels voor deelname aan onze discussiefourms; lees dus de regels - mod.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.