Italië afgestraft op de financiële markten

In Italië heeft aftredend premier Mario Monti een crisisvergadering opgestart samen met onder meer de gouverneur van de Nationale Bank van Italië en de minister van Economische Zaken. Samen bekijken ze hoe ze de financiële markten kunnen geruststellen.
AP2013
De onzekerheid over de toekomst van Italië weegt ook op de Nikkei-index.

Na het bekendmaken van de verkiezingsuitslag is de rente op Italiaans staatspapier flink omhoog gegaan. De rente op 10 jaar piekte op 4,81 procent, het hoogste peil sinds december. Later op de dag zakte het niveau lichtjes tot 4,77 procent.

De dreigende impasse in Italië baart ook de beleggers duidelijk zorgen. Wall Street sloot af met het grootste verlies van dit jaar. De Dow Jones eindigde 1,55 procent in het rood, de technologie-georiënteerde Nasdaq ging 1,44 procent lager. In navolging van de beurs van New York leverde ook de beurs van Tokio fors in. De Nikkei-index gaf 2,26 procent prijs.

En ook de Europese beurzen kregen flinke klappen. De beurs in Milaan moest vijf procent inleveren. De Eurostox 50 ging ruim 3 procent lager en Parijs 2,7 procent. Elders bleven de verliezen beperkt. De Bel-20 ging 1,9 procent omlaag, Frankfurt 2,3 procent en Londen 1,3 procent. Vooral de bankaandelen gingen onderuit door hun blootstelling aan Italiaans staatspapier.