Passa Porta festival houdt pleidooi voor verbeelding

Imagine, de macht van de verbeelding, is het thema van het internationaal literatuurfestival Passa Porta in Brussel. Op het festival komen honderd auteurs langs op op dertig plaatsen in Brussel.

Naaste de verbeelding staat ook de Arabische literatuur centraal op het festivalprogramma van Passa Porta. De organisatoren willen niet voorbijgaan aan de politieke en sociale onrust in de Arabische wereld. De Algerijnse auteur Boualem Sansal opent het festival met een pleidooi voor meer verbeeldingskracht en op 22 maart is er een Arabische dag.

In totaal komen er honderd auteurs langs op het festival waaronder Kristien Hemmerechts, Pierre Mertens, Khaled Khalilfa, Arnon Grunberg, Bart Moeyaert, Paul Verhaeghe, Geert Mak en A.S. Byatt.

Verder spreekt Anne Enquist over haar passie, het voetbal, kunnen jongeren workshops over boekillustraties bezoeken en kunnen bezoekers een "dinosauruswandeling" door Brussel maken met een stripauteur of een expo bezoeken van graphic novels over Brussel. Er worden ook nieuwe boeken voorgesteld zoals "Iemands lief" van Bart Moeyaert.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege zal de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor literaire vertaling uitreiken. De Britse auteur Julian Barnes sluit het festival af in de Henri Leboeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten met een reflectie over "de macht van de verbeelding".

Passa Porta festival vindt plaats van 20 tot 24 maart in Brussel.