Paus Benedictus wordt "paus emeritus"

Paus Benedictus XVI heeft beslist hoe hij zich wil laten noemen na zijn aftreden donderdag. Vanaf donderdag 20 uur heet hij "Zijn Heiligheid Benedictus XVI, paus emeritus". Daarnaast is zijn post-pauselijke klederdracht vastgelegd.

Paus Benedictus XVI is de eerste paus in eeuwen die een stapje terugzet en dat heeft zo zijn gevolgen voor de geldende tradities. Of vooral voor het gebrek aan geldende tradities. Zo was het lange tijd onduidelijk hoe de uittredende paus zichzelf zou noemen. Na lang beraad is uiteindelijk "Zijn Heiligheid Benedictus XVI, paus emeritus" uit de bus gekomen.

Ook over de klederdracht was lange tijd onduidelijkheid. De paus emeritus mag zich niet meer kleden in de pauselijke gewaden, maar kan zich in zijn post-pauselijke leven moeilijk terug als kardinaal kleden. Uiteindelijk heeft Benedictus zelf beslist dat hij zich in eenvoudige witte gewaden gaat kleden.

Hoewel er geen speciale ceremonie gepland is voor de laatste wapenfeiten van paus Benedictus XVI, verlaat hij Vaticaanstad toch in stijl. Hij vliegt donderdag per helikopter naar de zomerresidentie van de paus in Castel Gandolfo, zo'n 25 kilometer ten zuiden van Rome.

Woensdag is overigens zijn laatste optreden in het openbaar. Daarvoor zijn zo'n 50.000 tickets gereserveerd. Zoals de traditie voorschrijft, zal de pauselijke ring na het aftreden van Benedictus worden vernietigd.