Wanbetalers moeten rijbewijs inleveren

Automobilisten die hun verkeersboete niet betalen, zullen in de toekomst hun rijbewijs moeten inleveren. Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) sluit een achterpoortje in de wetgeving, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Sinds 1 januari geldt een wet die stelt dat onbetaalde boetes via de jaarlijkse belastingaangifte geïnd worden. Specialisten wezen wel op een achterpoortje voor mensen die al dan niet terecht beweren dat ze niet de financiële middelen hebben om de boete te betalen, of voor mensen die door hun slechte financiële situatie geen belastingen betalen.

Staatssecretaris Wathelet heeft dit achterpoortje nu laten sluiten. Er wordt een sanctie opgelegd aan wanbetalers, met name het schorsen van het recht op sturen. "Dat betekent dat het rijbewijs moet worden ingeleverd voor een bepaalde periode, van acht dagen tot een maand," licht Wathelet toe aan de nieuwsredactie. De nieuwe aanvullende maatregel kan al tegen de zomer van kracht zijn.

Wie zijn boete lange tijd onbetaald laat, riskeert bovendien dat het bedrag met maar liefst 35 procent wordt verhoogd.

Eerder werkte Wathelet ook al een regeling uit voor bestuurders die verklaarden dat ze zelf niet reden toen hun wagen werd geflitst. Die boetes verdwenen tot nu vaak in de prullenmand, maar binnenkort zal het zo zijn dat als een bestuurder in dat geval niet aangeeft wie de overtreding beging, hij zelf voor de boete opdraait.