"Antwerpse parket heeft zijn rol willen toedekken"

Jan Jacob, de vader van Jonathan Jacob, is niet verrast dat er een onderzoek gestart is naar het handelen van de Antwerpse procureur Herman Dams in de zaak van de dood van zijn zoon. "Ik voelde al lang dat het Antwerpse parket zijn rol heeft willen toedekken", zegt hij in "De ochtend".

Tegen Dams (kleine foto) loopt een gerechtelijk onderzoek omdat hij toch tussenbeide zou zijn gekomen in de zaak van de jongeman die om het leven is gekomen in een politiecel in Mortsel. Dams heeft drie jaar lang verzwegen dat hij persoonlijk gecontacteerd werd op de dag van de dood van Jonathan Jacob.

Vader Jan Jacob is niet verrast door het nieuws. Volgens hem vertellen de betrokken diensten nog steeds de waarheid niet. "Als men die mensen op tv ziet en ze hebben blijkbaar geen enkele fout gemaakt of het wordt allemaal doorgeschoven naar mijn zoon, dat geeft een wrang gevoel", zegt hij.

Er lopen verschillende onderzoeken in de zaak-Jonathan Jacob. Dat naar Dams wordt gevoerd door het Antwerpse parket-generaal. Volgens Jan Jacob zou het beter zijn mocht het onderzoek in een ander rechtsgebied gebeuren. "In principe kunnen zij oordelen. Maar ik denk dat het makkelijker zou zijn dat ze het niet zouden moeten doen. Dan moeten ze geen oordeel vellen over hun eigen mensen of over de politie. Want ook na deze zaak moeten ze verder blijven werken met elkaar."

In Antwerpen zijn de verhoudingen tussen het parket (van procureur Herman Dams) en het parket-generaal (van procureur-generaal Yves Liégeois ) erg verzuurd. Het dossier-Jacob zou wel eens in die oorlog gebruikt kunnen worden. "Ik hoop en denk dat dat daar niets mee te maken heeft. Want dat zou nog erger zijn. Ik hoop dat die mensen op de gepaste plaats zitten en hun job naar behoren doen", reageert Jacob.

Er komen, naast de tuchtonderzoeken, al zeker drie rechtszaken: tegen één agent, de psychiater en de directeur van de Broeders Alexianen. Is Jacob daar tevreden mee? "Tevreden kan men niet zijn. Ik zou tevreden zijn als die zaak nooit gebeurd was en mijn zoon nog leefde. Dat is het schrijnende, iedereen probeert zijn verantwoordelijkheid te ontvluchten."

BELGA/VERGULT

"Dat men zegt wat er die dag gebeurd is"

"Als men de ware toedracht blijft opzijschuiven en ontkennen, dan vraag ik me af: waar zijn we uiteindelijk mee bezig? Als mensen fouten maken, dan vind ik dat men er in eer en geweten moet voor uitkomen. En dat is ook de boodschap die ik wil geven: dat men ervoor uitkomt en zegt wat er die dag gebeurd is", is de oproep van de vader.

"Ik geloof dat het er voor hen op aankomt om hun eigen imago en hun job te redden, maar denken ze wel aan het leed dat zij ons veroorzaakt hebben?", zegt Jan Jacob ook, die het wel hoopgevend noemt dat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD, kleine foto) verklaard heeft dat ze de onderste steen wil bovenhalen in het dossier.

Jacob wacht naar eigen zeggen al 3 jaar op uitleg van de betrokken partijen. Hij hoopt dat hij die alsnog krijgt. "Ik heb dat signaal al verschillende keren uitgestuurd, maar tot nog toe is dat nog altijd niet gekomen. Ik krijg zelfs niet de kans om een open debat met hen aan te gaan. Ik zou graag rond de tafel zitten met alle partijen."

De zaak-Jacob is sinds de "Panorama"-reportage van vorige week niet meer uit het nieuws geweest. "Er wordt al 3 jaar heel veel geschreven, het is geen onbekende zaak. Maar nu door de "Panorama"-reportage voel je aan dat het beeld veel krachtiger is dan het woord. Dat heeft een enorme stroomversnelling teweeggebracht."

De reportage

De reportage van "Panorama" ging over het geweld dat door politieagenten gebruikt werd tegen Jonathan Jacob, een verwarde jongeman in een politiecel. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De jongeman zwierf verward op straat rond. Toen de politie hem naar een psychiatrische instelling wou overbrengen, reageerde hij geagiteerd. De parketmagistrate zou daarna bevel gegeven hebben om hem gedwongen te laten opnemen in de instelling. Ook zou ze het bevel gegeven hebben om hem plat te spuiten. Volgens de ouders van het 26-jarige slachtoffer herschreef het Antwerpse parket na de feiten het pv.

De ouders hadden daarvoor een klacht ingediend tegen de substituut van het gerecht, maar die klacht werd geseponeerd, omdat er onvoldoende bezwaren werden gevonden.