"Elza heeft zich altijd voor iedereen weggecijferd"

Na de getuigenis van de weduwnaar van Elza Van Raemdonck, die vanmorgen als eerste aan het woord was op het proces, zijn ook de zes dochters komen getuigen. Zij benadrukken allemaal hoe hun moeder zich altijd voor iedereen heeft weggecijferd en hoe ze graag de familie bijeenbracht.

De eersten die komen getuigen zijn de oudste dochter Nicole en haar man die verpleegkundige is. Op de dag van de feiten zijn zij als eersten van de kinderen bij het ouderlijke huis aangekomen. De schoonzoon heeft samen met de huisdokter Elza onderzocht.

"Als je iemand graag ziet, kijk je naar het gezicht. Wij hadden de steekwonden eerst niet opgemerkt. Er waren ook bijna geen bloedvlekken. Toen we haar draaiden, zagen we pas dat ze gestoken was en dan heeft de dokter onmiddellijk de politie gebeld", vertelt de schoonzoon.

De andere vijf dochters benadrukken net als de oudste dochter eerder, hoe sterk hun moeder was en hoe goed ze voor iedereen zorgde. "Ik weet niet hoe ze alles geregeld kreeg. Ze had een huishouden met zes kinderen, haar ouders woonden bij in, ze moest ook nog voor haar broer zorgen. Chapeau moeder, hoe gij dat allemaal hebt klaargespeeld", zegt één van de dochters.

"Mijn zus Elza sprong in waar het nodig was"

Ook getuige Maria Van Raemdonck (foto), de zus van het slachtoffer, is deze voormiddag komen getuigen. Ze vertelt dat ze zijn opgegroeid in een gezin waar het altijd plezierig was. Ook als ze zelf een gezin hebben gesticht, hebben ze veel contact gehouden.

"Mijn zus had een eerder gesloten karakter. Ze vertelde niet veel over zichzelf. Ze heeft een hele tijd het fruit- en groentebedrijf geleid. Toen het te druk werd in het gezin met de kleinkinderen en Jef die vaak laat thuis was, is ze daarmee gestopt. Ze sprong in waar het nodig was, ook bij de zorgen voor onze ouders", zegt de zus nog.

In de namiddag is Eliza Heyrman, de zus van Jozef Heyrman, weduwnaar van Elza Van Raemdonck, komen getuigen. "Toen ik hoorde wat er gebeurd was met Elza, werd ik koud. En toen ik het zag, werd ik nog kouder. Mijn broer heeft een harde strijd moeten leveren, niemand weet dat. Hij heeft het heel moeilijk gehad."

"U had het eerste slachtoffer geweest"

De laatste getuigen van de dag zijn Peter Van Der Westerlaken en Petra Scheltjens, buren van Jozef Van Raemdonck. De Gelder heeft op woensdag 14 januari aan hun huis gestaan. Hij was van plan om de bewoners te vermoorden, maar er was niemand thuis.

De Gelder was er rond 13 uur en de vrouw des huizes was om 12.45 uur naar haar werk vertrokken. "Er staan drie huizen in de Galgstraat: dat van ons, dat van Jef en Elza en dat van Luc en zijn vrouw."

Een tijd later werd de vrouw van het koppel naar het politiecommissariaat geroepen waar haar verteld werd dat De Gelder aan hun deur had gestaan. "U had het eerste slachtoffer geweest", was de boodschap. In het politieverslag staat dat de vrouw heftig reageerde: "Ze was aan het schokken en was in paniek."

"Ik heb het een plaats kunnen geven, maar mijn vrouw heeft het er lastiger mee", getuigt haar man. "Na de feiten met Elza hebben we nog contact gehad met Jef. De tijd dat Jef er nog heeft gewoond, was hij altijd welkom en wij ook bij hem. We hebben er nog dikwijls over gepraat en hem steun proberen te geven. We hebben Jef dan leren kennen, spijtig genoeg alleen Jef."