"Franse biertaks kan prijzen met kwart doen stijgen"

AB InBev is niet tevreden met de biertaks die Frankrijk opgelegd heeft. De maatregel kan de bierprijzen er met een kwart doen stijgen, zegt CEO Carlos Brito. "We denken dat het geen faire maatregel is", zegt Brito. "Er zit een klein beetje een protectionistische toon aan."

Het Franse parlement heeft begin december een verhoging van de accijnzen op bier met 160 procent goedgekeurd. De accijnzen op wijn, de nationale drank in Frankrijk, werden echter ongemoeid gelaten.

Volgens Brito zullen de consumenten en de bierindustrie de gevolgen in hun portemonnee voelen. "De prijzen kunnen met 25 procent omhoog gaan", klinkt het. De topman van 's werelds grootste brouwerij is "ontgoocheld".

België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste klanten van AB InBev in West-Europa. Dan volgt Frankrijk, onder meer het witbier van Hoegaarden is populair bij onze zuiderburen.