"Iemand zal moeten buigen, mogelijk barsten"

In Antwerpen maken de advocaten zich zorgen over het functioneren van het Antwerpse gerecht nu procureur-generaal Yves Liégeois drie nieuwe onderzoeken start tegen de parket-substituut Peter Van Calster.

"Dit gaat over botsende ego's en dat is ook meer dan een communicatieprobleem", zegt advocaat Kris Luyckx (foto), die denkt dat dit verder gaat dan "Diamantgate". "Ik denk dat het een eindoffensief is dat ingezet is, met de bedoeling op het einde de sterkste te zijn. Het is duidelijk dat een van de twee zal moeten buigen en mogelijk ook zal moeten barsten."

Er was eerder al eens een gerechtelijk onderzoek naar Van Calster, dat toen zonder gevolg geklasseerd is, maar de procureur-generaal denkt over nog andere elementen te beschikken. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft nog niet gereageerd.

Advocaat John Maes vraagt zich af of dit de kwaliteit van de onderzoeken niet zal aantasten. "Het lijkt me langzaamaan totaal onmogelijk dat die mensen nog samenwerken", zegt Maes. "Hoe kan een procureur-generaal en een openbaar ministerie in eerste aanleg nog op een behoorlijke wijze functioneren als die mensen elkaar betichten van allerlei misdrijven?"