"Ik ben ontroerd en zie hier een levende kerk"

Op een zonovergoten Sint-Pietersplein in Rome heeft de paus (86) zijn laatste audiëntie in het openbaar, de 348e, achter de rug. Er waren tienduizenden gelovigen samengekomen. Benedictus XVI werd bij zijn aankomst en bij zijn vertrek in de pausmobiel over het plein gereden.
AP2013

De paus stopte enkele keren om kinderen te zegenen. De gelovigen hadden spandoeken bij waarop in verschillende talen "dank u" staat.

In zijn laatste publieke toespraak haalde de paus herinneringen op aan vreugdevolle tijden, maar verwees hij ook naar de moeilijke momenten tijdens zijn pontificaat. "Het water is woelig geweest en er was tegenwind, zoals in de hele geschiedenis van de kerk, soms leek de heer te slapen."

Hij benadrukte wel dat "God zijn kerk niet ten onder zal laten gaan". "Ik ben ontroerd en ik zie hier een levende kerk", aldus Benedictus XVI. Hij zal de kerk blijven steunen in zijn gebeden en beseft ten volle de ernst van de beslissing die hij genomen heeft door zelf af te treden. De paus bedankte het publiek en zijn collega's voor het respect dat hij gekregen heeft voor deze beslissing. "De laatste maanden heb ik mijn krachten voelen afnemen en heb ik God in mijn gebeden met aandrang gevraagd om me te helpen de juiste beslissing te nemen."

Morgen neemt de paus afscheid van de kardinalen en vertrekt hij uit Rome. Hij vliegt per helikopter naar zijn zomerresidentie in Castel Gandolfo, zo'n 25 kilometer ten zuiden van Rome. Het is nog niet duidelijk wanneer er een nieuwe paus wordt aangeduid.

Kamera012013