"Nieuwe paus moet eenheid brengen in diversiteit"

Kardinaal Godfried Danneels heeft paus Benedictus XVI bedankt voor een geslaagd pontificaat. De nieuwe paus moet volgens hem "eenheid brengen in diversiteit". Danneels deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie die hij gaf voor hij straks naar Rome vertrekt. Hij zal er afscheid nemen van de aftredende paus en neemt er ook deel aan het conclaaf om een opvolger te kiezen.
BELGA/MAETERLINCK

Het was de eerste keer dat hij met de pers sprak sinds de aankondiging van het aftreden van de paus. Danneels legt de oproepen om niet naar het conclaaf te gaan naast zich neer. Er loopt nog een gerechtelijk onderzoek tegen hem omdat hij op de hoogte zou geweest zijn van misbruik in de kerk, maar niet ingreep. Een paus kiezen is geen zaak van moreel gezag, maar het is de plicht van elke kardinaal, benadrukt Danneels.

De kardinaal heeft al enkele namen van kandidaten in zijn hoofd, maar zal zich laten inspireren door het pre-conclaaf. De volgende paus moet volgens Danneels een empathische hervormer zijn, een kerkvorst die collegiaal luistert naar advies. Zijn belangrijkste taak is "eenheid te brengen in diversiteit". Uit welk continent hij komt, is onbelangrijk.

Danneels begon met een hulde aan Benedictus XVI, een "man met grote theologische en pedagogische talenten". Hij pleitte ook voor wijzigingen in de curie, het bestuursorgaan van de kerk, en is voorstander van een kroonraad die de paus moet bijstaan. Danneels blijft in Rome tot er een nieuwe paus verkozen is.