"Uitspraken van Jennifer gaan levens redden"

Jennifer Lawrence is goed op weg om de nieuwste lieveling te worden van de filmindustrie en ook buiten de filmwereld wordt ze geprezen. Dat laatste komt er door haar voornemen om iets te doen aan de vooroordelen die heersen rond mensen die lijden aan een psychische aandoening.
Invision2013

In de uren nadat ze de Oscar voor beste actrice had ontvangen, heeft de 22-jarige Amerikaanse enkele opvallende uitspraken gedaan. "We moeten ons best doen om mensen met psychische stoornissen te ontdoen van het stigma dat op hen kleeft", vertelde Lawrence aan de journalisten. "Het is toch bizar hoe we het normaal vinden dat astmapatiënten medicatie tegen astma nemen, dat diabetespatiënten medicatie tegen diabetes moeten nemen, maar van zodra je pillen moet nemen voor je mentale gezondheid, daar meteen "anders" tegenaan wordt gekeken."

Kate Carnell (kleine foto), CEO van BeyondBlue (organisatie die zich inzet voor mensen met depressies en bipolaire stoornissen, red.) noemt de woorden van de actrice "bijzonder aangrijpend." Volgens haar is een kwart van de Australiërs van mening dat mensen met een psychische aandoening het zelf maar moeten oplossen.

"Het is toch fantastisch dat iemand van haar niveau na die Oscar de tijd vindt om mensen met psychische problemen een hart onder te riem te steken. Zoiets gaat zeker helpen en levens redden", klinkt ze verzekerd op de nieuwswebsite News.com.au.

"De geschiedenis leert ons dat zulke dingen sneller in de aandacht komen als een bekend gezicht daarvoor opkomt. Denk maar aan prinses Diana en Elizabeth Taylor over AIDS, Bob Geldof over de armoede in derdewereldlanden en recentelijk Lance Armstrong over de kankerproblematiek. Hoe meer bekende mensen zich uitspreken over psychische stoornissen, hoe liever ik het heb", besluit de topvrouw.

Dat Lawrence zoveel aandacht besteedt aan het thema is niet onlogisch. In de film "Silver linings playbook", waar ze haar Oscarwinst aan te danken heeft, draait het verhaal rond haar omgang met Bradley Cooper, die in de film de rol vertolkt van Pat, die lijdt aan een bipolaire stoornis.

lees ook