"Vader van de indignados" Stéphane Hessel is dood

In Frankrijk is Stéphane Hessel overleden. Hessel was een oud-diplomaat, verzetsheld en schrijver. Als de auteur van "Indignez-vous!" uit 2010 ("Neem het niet!" in het Nederlands) lag hij mee aan de basis van de "indignados"-beweging. Hessel is 95 jaar oud geworden.
AP2011

Hessel werd geboren in 1917 in Duitsland. In 1939 naturaliseert hij zich tot Fransman. Tijdens WOII speelt Hessel een belangrijke rol in het Franse verzet tegen het collaborerende Vichy-bewind. Hij wordt uiteindelijk gevangengenomen en gedeporteerd naar de concentratiekampen Buchenwald en Dora. Hessel wordt er gemarteld maar overleeft.

Na de oorlog werpt Hessel zich op als een voorvechter van de mensenrechten. Zo was hij secretaris bij het opstellen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die in 1948 wordt uitgevaardigd. Vervolgens bouwt hij een loopbaan van meer dan 40 jaar uit als diplomaat voor Frankrijk.

Hessel was ook raadgever van verschillende linkse regeringen en sprak recent nog zijn steun uit voor François Hollande tijdens diens campagne voor het presidentschap. Het meest bekend is hij echter van "Indignez-vous!", een dun boekje dat hij uitgaf in 2010. In het pamflet roept Hessel jonge mensen op om zich boos te maken.

Van "Indignez-vous!" zijn meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht in een 100-tal landen. Het boekje wordt gezien als een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor de "indignados", de protestbeweging die op gang kwam na het uitbreken van de economische crisis in 2009. In mei 2011 werd Hessel nog ereburger van Brussel ter erkenning van zijn internationale actie voor vrede en vrijheden (kleine foto).