"Zal transparantie verschaffen over ACW-Belfius"

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) zal morgen "de gevraagde transparantie" verschaffen aan het parlement over de financiële banden tussen het ACW en Belfius. Dat heeft hij vandaag gezegd voor aanvang van het kernkabinet. Verschillende partijen vragen een parlementaire onderzoekscommissie over de kwestie.

De zaak draait rond een geheime deal die de christelijke arbeidersbeweging ACW zou gesloten hebben met de bank Belfius, het vroegere Dexia. De deal zou gaan over de verkoop van winstbewijzen van de christelijke arbeidersbeweging aan de staatsbank Belfius. Belfius zou de winstbewijzen voor 110 miljoen euro afkopen, terwijl het ACW een deel daarvan via een eeuwigdurende lening zou teruglenen aan Belfius.

Oorspronkelijk zou Belfius op die lening een rente van 7,75 procent betalen. Volgens de officiële communicatie werd dat cijfer nadien teruggeschroefd tot 6,25 procent, maar volgens sommige berichten is er sprake van een commerciële afspraak waardoor het ACW bovenop de 6,25 procent rente toch nog 1,5 procent procentpunt extra kan krijgen indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Minister van Financiën Vanackere liet gisteren weten niet op de hoogte te zijn geweest van de details rond de deal. De MR maakte eerder deze week al bekend dat het de oprichting wil van een parlementaire onderzoekscommissie om het kluwen rond het ACW op te helderen. Open VLD wil zich daarbij aansluiten als de minister niet antwoordt op de gestelde vragen. Vanackere verzekerde vanmorgen echter de nodige transparantie te zullen verschaffen voor het parlement.

De PS houdt zich intussen afzijdig in het dossier en is geen vragende partij voor een onderzoekscommissie. "Ik begrijp niet waarom dat nodig zou zijn", zei vicepremier Laurette Onkelinx voor aanvang van het kernkabinet. "Er is geen enkele reden om een commissie op te starten." De federale oppositiepartijen N-VA en Groen zijn al langer wel vragende partij voor een parlementaire onderzoekscommissie, Groen over de hele afwikkeling van de Dexia-affaire, de N-VA vooral over de relatie tussen het ACW en Dexia. Volgens de Vlaams-nationalistische partij is er sprake van fraude en schriftvervalsing.

Het ACW ligt ook onder vuur omdat de beweging plannen had om de notionele interestaftrek te gebruiken, een fiscale techniek waartegen het altijd heeft gestreden. Het plan stuitte op heel veel kritiek en is intussen van de baan.