Afscheid van (pdw), "Wapen in strijd tegen bullshit"

In een vol crematorium in Lochristi hebben familie, vrienden, sympathisanten en tal van bekende koppen uit de Vlaamse mediawereld vanmiddag afscheid genomen van Patrick De Witte. Volgens de directeur van het crematorium waren er 750 mensen aanwezig.

Vanmiddag vond in Lochristi de afscheidsplechtigheid plaats van Patrick De Witte, beter bekend als (pdw). De Witte, onder meer columnist, televisiemaker, muzikant en hoofdredacteur van P-magazine, overleed vorige week dinsdag aan de gevolgen van een hartfalen.

Op de afscheidsplechtigheid waren onder meer vele collega's van Patrick De Witte aanwezig. Zo namen muzikanten als Jean Blaute en Patrick Riguelle afscheid van (pdw), net als acteurs als Josse De Pauw en Bart De Pauw en tal van journalisten van radio, tv en de geschreven pers.

Josse De Pauw was op de afscheidsplechtigheid vol lof over (pdw). "Patrick zette zijn bril op z'n voorhoofd omdat hij met zijn hersens keek", klonk het.

"In onze strijd tegen de bullshit verliezen we een van onze sterkste wapens", zei comedian Nigal Williams. "Een hele generatie verliest zijn woordvoerder. Dagelijks zullen we ons afvragen wat Patrick over een bepaald onderwerp zou gezegd of geschreven hebben. Maar we zullen voor niemand ons muil houden." Ook andere comedians als Kamagurka, Henk Rijckaert en Lieven Scheire waren aanwezig op de afscheidsplechtigheid.

Frank Beke, ex-burgemeester van Gent en ook een goede kennis van De Witte, waardeerde (pdw) dan weer voor "zijn zelfverzekerde tegendraadsheid". "Wat niet wil zeggen dat je soms twijfelde ook, twijfel over wat je wilde bereiken in dit leven, in deze samenleving van vrije mensen zonder god of gebod."

Er was ook heel wat livemuziek tijdens de herdenking, onder meer van Jean Blaute en Patrick Riguelle. Er waren tevens nummers te horen van The Who, Bob Dylan en David Bowie.