Amerikaanse pianist Van Cliburn overleden

De vermaarde Amerikaanse pianist Van Cliburn is overleden. Cliburn verkreeg in 1958 wereldfaam toen hij als 23-jarige de eerste Internationale Tsjaikovski-wedstrijd won. De pianist is vandaag gestorven aan kanker.
AP2011
Van Cliburn kreeg in 2011 nog de National Medal of Arts uit handen van president Obama.

De Amerikaanse pianist Van Cliburn werd op 12 juli 1934 geboren in de staat Louisiana. Op 23-jarige leeftijd verkreeg Cliburn wereldfaam toen hij de eerste Internationale Tsjaikovski-wedstrijd won. De pianist werd daarna een volksheld in de Verenigde Staten.

Van Cliburn heeft voor elke Amerikaanse president opgetreden sinds Harry Truman. In Forth Worth in Texas wordt ter ere van hem om de vier jaar de Van Cliburn International Piano Competition gehouden, een van de meest prestigieuze muziekwedstrijden ter wereld.

Cliburn leed al enkele jaren aan beenmergkanker. Hij overleed vandaag op 78-jarige leeftijd.