Bekaert duikt in de rode cijfers

Vorig jaar heeft de staaldraadproducent Bekaert een verlies van 194,9 miljoen euro geleden. Het jaar tevoren was er nog een flinke winst, maar de staalmarkt blijft verder afkalven.

In 2011 noteerde Bekaert nog een winst van 192,6 miljoen euro, maar vorig jaar ging de groep dus voor 194,9 miljoen euro in het rood. Een deel van het verlies is te wijten aan de kosten voor de herstructurering die Bekaert heeft doorgevoerd.

Toch verklaart dat niet alles en merkt Bekaert ook de overcapaciteit in een aantal sectoren en de algemene vertraging van de marktvraag op. Zo is de markt voor zaagdraad in 2012 verder ingestort.

Daardoor viel het bedrijfsresultaat vorig jaar met 46,7 miljoen euro terug tegenover 2,5 miljoen in 2011. Wel is de nettoschuld van het bedrijf teruggebracht van 856 naar 700 miljoen euro.

Het bedrijf maakte de cijfers vanochtend bekend, net voor de opening van de beurs Euronext Brussel. Bekaert is een onderdeel van de Bel-20-index van de Brusselse beurs. Meteen na de opening ging het aandeel met ruim 2,7% achteruit.