Beppe Grillo stuurt Pier Luigi Bersani wandelen

De komiek Beppe Grillo, leider van de populaire Vijfsterrenbeweging in Italië, heeft de avances afgewezen van Pier Luigi Bersani. Die is met zijn centrumlinkse coalitie na de verkiezingen de grootste in Kamer en Senaat, maar heeft in de Senaat de steun van een andere partij nodig.

Gisteren deed Bersani voorzichtige stappen in de richting van Grillo. Als leider van de grootste partij lijkt Bersani de beste adelbrieven te kunnen voorleggen om een nieuwe regering te gaan vormen, maar dan moet hij wel kunnen rekenen op de steun van Grillo en zijn getrouwen in de Senaat. Daarom deed hij gisteren enkele voorstellen voor nieuwe maatregelen die ook voor Grillo aanvaardbaar kunnen zijn.

Grillo laat zich niet paaien. "Bersani is een politieke stalker", schrijft hij op zijn blog. "Hij bestookt de Vijfsterrenbeweging met oneerbare voorstellen in plaats van op te stappen." Bersani heeft al winnende verloren, schertst Grillo voort, "en heeft daarmee zijn voorganger Waterloo Veltroni (diens voorganger Walter Veltroni, nvdr.) overtroffen."

Beppe Grillo noemt Bersani een "politiek lijk" en overlaadt hem met allerlei beledigingen.

Op Twitter laat Grillo weten dat zijn Vijfstemmenbeweging bij een vertrouwensstemming niet voor de Partito Democratico van Bersani noch voor een andere partij zal stemmen, maar alleen voor wetten die overeenstemmen met het programma van zijn beweging. 

In een reactie roept Bersani Grillo op zijn verantwoordelijkheid te nemen en naar het parlement te komen.

"Geen grote coalitie"

Als Bersani geen steun krijgt van Grillo kan hij zich ook nog wenden tot het centrumrechtse blok, van Silvio Berlusconi. Zelf heeft hij al laten verstaan dat hij daar geen groot voorstander van is, en ook zijn kartelpartner van de groene partij is die piste niet genegen.

"Geen grote coalitie", zegt Nichi Vendola, de leider van de Linkse ecologische Vrijheidspartij na een ontmoeting met Bersani. Hij roept op een regering te vormen die Italië een "elektrische shock" kan geven en hoopt dat Beppe Grillo hem daarin zal volgen.

Twee dagen na de parlementsverkiezingen lijkt de politieke chaos in Italië nog altijd immens. Een nieuwe regering lijkt met andere woorden nog niet voor morgen.