Copy Alert System straft illegaal delen

Copy Alert System wil Amerikaanse surfers die muziek, films of televisieseries illegaal delen, straffen. Het systeem is opgezet door de Amerikaanse muziek- en filmindustrie die samenwerken met vijf grote internetproviders.

Gebruikers krijgen zes kansen om te stoppen met het illegaal delen van bestanden. Daarna nemen de internetproviders drastische maatregelen. Zo vertragen ze het internet en leiden ze het internetverkeer van de gebruikers om naar sites over auteursrecht. Dit blijft doorgaan totdat de gebruiker erkent dat ze een melding hebben gekregen en de informatie hebben gelezen. De internetproviders die aan Copy Alert System meewerken zijn AT&T, Cablevision, Comcast, Time Warner Cable en Verizon.

Of het systeem de grootste overtreders zal tegenhouden, is nog maar de vraag. Ze kunnen hun IP-adres vermommen of gebruik maken van een draadloos netwerk zonder wachtwoord van iemand anders. Ook openbare wifi hotspots, in bijvoorbeeld cafés, zullen niet in de gaten worden gehouden.

Het hoofd van de organisatie achter het systeem hoopt vooral de surfers er op te kunnen wijzen dat illegaal bestanden delen fout is en dat er legale alternatieven bestaan.