De Gelder vertelt over laatste minuten Elza Van Raemdonck

Tijdens hun getuigenissen geven de zes dochters van Jozef Heyrman en Elza Van Raemdonck aan dat ze het heel erg vinden dat ze niet weten wat er precies in de slaapkamer is gebeurd tijdens de laatste momenten van hun moeder. Bij een eerste poging van de voorzitter van het hof om van Kim De Gelder zelf te horen wat er zich in de slaapkamer heeft afgespeeld, wil de beschuldigde niets lossen. Maar uiteindelijk doet hij dan toch zijn verhaal.

Alle dochters geven aan dat ze het er moeilijk mee hebben dat ze niet weten hoe hun moeder precies om het leven is gebracht, dat ze niet weten of ze heeft afgezien en wat ze mogelijk nog heeft gezegd. Bij een eerste poging van de voorzitter van het hof om van Kim De Gelder zelf te horen wat er zich in de slaapkamer heeft afgespeeld, wil de beschuldigde niets lossen.

Een jurylid treedt de voorzitter bij en zegt tegen De Gelder dat het misschien voor hem ook helend zal werken om het te vertellen. Met lange tussenpauzes en met veel aarzeling vertelt de beschuldigde: "Ik ga niet zeggen dat ik het mij kan voorstellen wat die mensen voelen. Het vertellen kan helend werken voor de familie, maar ik doe dat liever heel traag en rustig, en ik vind dat heel moeilijk als die mensen naar mij kijken. Zo zit ik nu in mekaar."

"Ik ga er heel veel tijd voor nodig hebben en ik ga mezelf ook vaak onderbreken, en dat zal misschien bij hen tot nog meer frustraties leiden. Ik zit momenteel vast, dus ik kan niet echt praten", zegt De Gelder langzaam.

De dochters zijn heel emotioneel bij hun getuigenis, er worden tranen gelaten. Tijdens de getuigenis van de laatste twee dochters zegt een van hen nog eens dat ze wil weten wat er precies met haar moeder is gebeurd en of De Gelder nog in het huis is gebleven na de moord.

De voorzitter van het hof speelt de vraag door naar de beschuldigde, waarop De Gelder toch verward en aarzelend begint te vertellen. "Ik ben er nog rond de 5 minuten gebleven. Ik heb haar gestoken en ze wou zich omdraaien, en nadat ik haar nog gestoken had, is ze zijdelings rechts van mij neergevallen. Ik ben ook mee gevallen."

"De laatste messteek werd uitgedeeld in haar keelstreek. Ze heeft zich fel verweerd tegen mij. Ze zal mij niet meer hebben gezien. Ze heeft “auw” geroepen. Dat heeft niet lang geduurd. Ze besefte wel wat er aan het gebeuren was", vertelt De Gelder met horten en stoten.