Doden bij aanslag met bomauto in Kidal

Bij een zelfmoordaanslag in de stad Kidal, in het noordoosten van Mali, zijn gisteravond verschillende doden gevallen. De gevechten in Mali nemen steeds meer de vorm aan van een guerrilla. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft intussen een bezoek gebracht aan de Belgische militairen in Mali.
Een konvooi van Franse militairen in het noorden van Mali.

De aanslag gebeurde aan een checkpoint van de Toeareg-rebellen in Kidal, in het gebied dat in handen is van de MLNA, de beweging van de Toeareg. Volgens de MLNA reed de dader naar de controlepost en werd hij staande gehouden. Toen controleurs zijn auto naderden, liet hij de bom afgaan. Er zijn minstens 7 doden gevallen, volgens de Toeareg allemaal leden van hun beweging.

Islamistische strijders zouden verantwoordelijk zijn voor de aanslag. Kidal zelf was tot voor enkele weken geleden in handen van die strijders, maar kon door Franse en Tsjadische troepen heroverd worden. De Toeareg-rebellen hadden vorig jaar nog een verbond met de islamisten, maar hebben dat verbroken. Nu steunen ze de Franse militaire interventie en verzeilen ze zelf geregeld in gevechten met de islamisten.

De gevechten in Mali nemen steeds meer de vorm aan van een guerrilla, met een moeilijk te identificeren vijand die kiest voor anonieme aanslagen zoals in Irak en Afghanistan. Op 21 februari probeerde men al eens een aanslag te plegen op het kamp van de Franse militairen in Kidal.

Dr Crem op bezoek in Gao

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) is momenteel op bezoek in de regio. Gisteren was hij in de Malinese stad Gao, waar Belgische soldaten actief zijn. Die stad ligt op 350 kilometer van Kidal.

De Crem bracht er een bezoek aan het kamp van Koulikoto, op een zestigtal kilometer van de hoofdstad Bamako. Hij liet verstaan dat het kamp voor de Belgische soldaten onvoldoende beveiligd is. Als de veiligheid er niet drastisch verbetert, zal België niet deelnemen aan de Europese opleidingsmissie voor het Malinese regeringsleger, luidde het.

"Het kamp moet bewaakt en beveiligd worden. Dat is essentieel voor ons", zei De Crem. De minister vroeg zich af of dat mogelijk is met drie pelotons, waarvan er één - een veertigtal militairen - door België geleverd zou worden. Volgens hem wordt het "moeilijk" om tegen 15 maart ter plaatse te zijn.

De veertig Belgische militairen die mee zouden moeten instaan voor de beveiliging van de Europese missie, blijven dus voorlopig in hun kazerne in Leopoldsburg.