Drie doden bij schietpartij in Zwitserse fabriek

Bij een schietpartij in een houtverwerkingsfabriek bij de Zwitserse stad Luzern zijn drie doden gevallen. Er zijn ook verschillende zwaargewonden, bevestigt de politie. Het is al het tweede zware schietincident in Zwitserland in evenveel maanden, wat de discussie over de Zwitserse wapenwet weer doet oplaaien.

De schietpartij vond plaats kort na 9 uur vanmorgen bij Kronospan, een bedrijf dat gevestigd is in het stadje Menznau, ten westen van Luzern.

Volgens een getuige opende de schutter het vuur in de kantine. Er zijn drie doden, onder wie de schutter, en zeven gewonden, van wie er vijf erg aan toe zijn.

Vanmiddag gaf Daniel Bussmann, het hoofd van de politieafdeling van Luzern, meer details over het drama. Toen de politie bij het bedrijf arriveerde, was de schietpartij al afgelopen en was de schutter zelf al dood. De slachtoffers lagen verspreid in de kantine, op een gang en op de werkvloer.

De schutter is een 42-jarige man die al 10 jaar voor het bedrijf werkte. Het is evenwel niet duidelijk wat zijn motief was. De man had naar verluidt een rustig karakter en viel nooit echt op. 

Bij Kronospan werken zo'n 450 mensen. Geruchten dat er ontslagen zouden vallen bij het bedrijf, zijn ontkend.

Nieuw schietincident na Daillon

Ook begin vorige maand nog werd Zwitserland opgeschrikt door een dodeljk schietincident. In het dorp Daillon schoot een man toen drie vrouwen dood en raakten twee mannen zwaargewond. Dat incident bracht het debat op gang over de huidige Zwitserse wapenwet. Die bepaalt dat elke man na het vervullen van zijn verplichte legerdienst zijn wapens mag houden.

Er bestaan geen officiële cijfers, maar volgens schattingen zou 1 op de 3 van de 8 miljoen Zwitsers een wapen bezitten. Vaak wordt dat gewoon thuis bewaard.

Burgers kunnen buiten de legerdienst om vanaf 18 jaar een vergunning aanvragen voor een wapen, ze kunnen dan tot 3 wapens kopen. Schieten en jagen zijn populaire sporten in Zwitserland.