Hagel nu toch benoemd als VS-minister van Defensie

In de Verenigde Staten is de Republikein Chuck Hagel dan toch benoemd als de nieuwe minister van Defensie. De Senaat heeft zijn aanstelling goedgekeurd. De aanstelling van Hagel werd een tijdlang tegengehouden door de Republikeinen, zijn partijgenoten, omdat ze vragen hadden over zijn standpunten.

De benoeming van Hagel werd goedgekeurd met 58 stemmen voor en 41 tegen. Hij kreeg uiteindelijk de steun van de Democraten en van een paar Republikeinen. De stemming over de benoeming had in feite twee weken geleden al moeten plaatsvinden, maar door vertragingstactieken van de Republikeinen heeft het tot nu geduurd.

De Republikeinse fractie, de partijgenoten van de 66-jarige Hagel, namen hem een aantal uitspraken over Israël en Iran kwalijk. Zo had hij onder meer in een boek gezegd dat de joodse lobby de beleidsmakers in Washington intimideert. Wat betreft Iran werd gevreesd dat Hagel zich te laks zou opstellen.

Hagel kan nu vanaf vandaag aan zijn functie beginnen. Hij is de vervanger van Leon Panetta. Er liggen hem enkele zware uitdagingen te wachten. Zo moet hij de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan in goede banen leiden en staat het ministerie van Defensie voor forse besparingen.