Inflatie is lichtjes gedaald de voorbije maand

De inflatie is in februari gedaald naar 1,19 procent, van 1,46 procent een maand eerder. Dat meldt de FOD Economie. De levensduurte stijgt dus wat minder snel.

In december 2012 bedroeg de inflatie nog 2,2 procent. De inflatie staat nu op het laagste peil in drie jaar en dat komt vooral omdat ze anders berekend wordt. Zo wegen witte producten en koopjes voortaan zwaarder door in de berekening.

De consumptieprijsindex van de maand februari bedraagt 122,02 punten, een toename met 0,39 punten of 0,32 procent. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd niet overschreden.

De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex daalt van 1,48 procent naar 1,09 procent. Er werden vooral prijsstijgingen genoteerd voor snijbloemen, motorbrandstoffen, buitenlandse reizen, vers fruit, consumpties in restaurants en cafés, vlees, verblijven in vakantiedorpen, brood en granen en alcoholhoudende dranken.

De stijgingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor aardgas, elektriciteit, kleding, verse groenten en gsm-gesprekken.