Obama waarschuwt voor nieuwe begrotingshakbijl

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de twee grote partijen in zijn land opgeroepen om tegen vrijdag alsnog een akkoord over besparingen te sluiten. Zo niet dreigen er opnieuw automatische besparingen die de VS-economie en de werking van de overheid kunnen schaden.
AP2013

Obama deed zijn oproep niet toevallig op een scheepswerf, Newport News, nabij een grote marinebasis in de staat Virginia. Daar loopt de modernisering van een aantal vliegdekschepen vertraging op, onder meer door de dreigende besparingsronde. Als er op defensie bespaard zou worden, dreigen er in Virginia ook veel banen verloren te gaan.

De president riep zowel de Democraten als de Republikeinen in het Congres op om tegen vrijdag een akkoord te sluiten over besparingen. Hij richtte zich vooral tot de Republikeinen die blijven dwarsliggen over het wegwerken van een aantal belastingvoordelen voor vermogende Amerikanen.

Als er vrijdag geen akkoord is, wordt er automatisch over de hele lijn bespaard en dat "is dom en verkeerd", aldus de president, die waarschuwde voor de werking van de overheid en voor het verlies van duizenden banen.

AP2012

Sequester budget cuts?

De deadline van vrijdag werd in de zomer van 2011 afgesproken tijdens het akkoord over het verhogen van het schuldplafond in de VS. Democraten en Republikeinen kwamen toen overeen dat er automatisch bespaard zou worden vanaf begin 2013, als het Congres tegen dan geen akkoord zou bereiken over besparingen of nieuwe inkomsten voor 1.200 miljard dollar gespreid over tien jaar.

Die automatische besparingen waren zo opgesteld dat ze voor beide partijen niet te pruimen zijn en ze vormen dus een stok achter de deur om alsnog tot een begrotingsakkoord te komen.

Wel kan dat soort blufpoker zware gevolgen hebben voor de werking van de overheid in de VS en voor de Amerikaanse economie en bij uitbreiding dus voor de wereldeconomie.

Zo zouden duizenden banen verloren kunnen gaan in de defensie-industrie, waar het Pentagon nu al 43.000 tijdelijke banen geschrapt heeft. Ook zouden er gevolgen zijn voor de veiligheidscontroles langs de grenzen en zouden illegale immigranten worden vrijgelaten omdat dat goedkoper is dan ze vast te houden.