Orval wordt straks door een vrouw gebrouwen

In oktober zal Anne-Françoise Pypaert meesterbrouwer worden in de trappistenabdij van Orval. Ze is de eerste vrouw die de roerstok zal zwaaien in een trappistenbrouwerij, maar ze werkt al meer dan twintig jaar in het laboratorium van Orval.

In oktober gaat meesterbrouwer Jean-Marie Rock van de abdij van Orval met pensioen. De Franstalige beurskrant L'Echo meldt nu dat hij dan zal worden opgevolgd door zijn huidige rechterhand, Anne-Françoise Pypaert. Die werkt al 20 jaar in Orval en is er verantwoordelijk voor het labo en de kwaliteit van het bier.

Het zal de eerste keer zijn dat een vrouw het bevel gaat voeren over een trappistenbrouwerij. Dat is overigens niet in strijd met de strikte regels voor trappist, die bepalen dat het bier gebrouwen moet worden "in de abdij en door de monniken zelf of onder hun toezicht".

Vrouwen spelen de laatste jaren overigens een steeds grotere rol in de hoogstaande Belgische biercultuur. Zo is ook de meesterbrouwer van de religieuze gemeenschap van Val Dieu een vrouw en daarnaast zijn ook Gruut en Ter Dolen opgericht door vrouwen, terwijl Sidy Hanssens in Dworp de zoveelste generatie van geuzestekers invult. 

Orval heeft overigens geen last van de crisis. Vorig jaar werd er 69.000 hectoliter gebrouwen in Ardense abdij. Dat is iets meer dan de vorige jaren omdat de vraag erg hoog blijft en de brouwerij wil afrekenen met het imago van schaarste.