Rammende Rus is dé vrees van alle wegpiraten

Het is een alledaags gegeven in het Russische verkeer: auto's die je de pas afsnijden, je geen voorrang verlenen of bruut remmen met als enige intentie een ongelukje te veroorzaken om zo de verzekering op te lichten. Tegen al die wegpiraten trekt één man ten strijde, Aleksei Volkov. Ook wel "de straffer" genoemd.

Erg conventioneel gaat Volkov niet te werk. Zijn persoonlijke missie tegen de wegpiraten bestaat erin om hen met zijn autobus te rammen. Via zijn dashboardcamera, onlosmakelijk verbonden met het verkeer in Rusland, registreert hij alles wat er zich in zijn buurt afspeelt.

Die camera blijkt geen overbodige luxe, want het toestel bewijst steeds dat hij geen overtreding begaat. Hij weigert gewoon te remmen voor de bestuurders die in de fout gaan. De opgenomen beelden gebruikt hij om te bewijzen dat de wegpiraten geen aanspraak kunnen maken op geld van de verzekering, simpelweg omdat ze de schade zelf uitlokken. Tot dusver haalde hij dankzij zijn camera 100 keer zijn gelijk voor de rechtbank.

En hoewel hij al sinds 2007 het heft in eigen handen neemt, is hij pas sinds enkele dagen een heuse volksheld geworden. Die status kwam er nadat hij een compilatiefilmpje van tal van crashes op YouTube had gezet. In nauwelijks vier dagen tijd werd zijn "best of" van de crashes bekeken door bijna 200.000 mensen.

Volkov, die woont in de buurt van Moskou, beweert waardering te krijgen voor zijn actie. Dat zegt hij in een interview met Red Hot Russia. "Mijn busmaatschappij neemt het mij niet kwalijk, want de bus zelf loopt meestal geen schade op." Toch valt enige materiële schade nooit helemaal uit te sluiten. "Laatst reed ik een truck aan van 3 ton. Toen was er wel wat schade", aldus "De straffer", zoals Aleksei Volkov door zijn landgenoten wordt genoemd.

Door de compilatievideo is zijn schare fans drastisch uitgebreid. Veel heeft er ook mee te maken dat hij niemand verwondt bij zijn ramacties. Naar eigen zeggen vallen de reacties van zijn "slachtoffers" goed mee. "Waar zouden ze over moeten klagen? Onzin!"

lees ook