Ryanair mag Aer Lingus niet overnemen van EU

Voor de derde keer op enkele jaren tijd heeft de Europese Commissie de geplande overname van de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus door rivaal Ryanair verhinderd. Dat zou de vrije concurrentie op de Europese markt te zeer verstoren, aldus de Commissie.

Volgens de EU zou de overname de concurrentie op niet minder dan 46 bestemmingen in Europa ernstig verstoren. Vooral de Ierse consument zou de prijzen voor luchtverkeer gevoelig zien stijgen omdat het eiland erg geïsoleerd ligt in het westen van Europa.

Het is al de derde keer sinds 2007 dat Ryanair ziijn rivaal Aer Lingus uit zijn klauwen ziet ontsnappen en het bedrijf had voorstellen gedaan om de marktverstoring te beperken. Die voorstellen vonden echter geen genade bij de EU.

Aer Lingus is de voormalige staatsluchtvaartmaatschappij in Ierland. In 2006 bracht Dublin Aer Lingus naar de beurs. De Ierse overheid bezit nu nog 25% van de aandelen van Aer Lingus. Dat de overname niet doorgaat, is dan ook een tegenvaller voor de Ierse overheid die erg krap zit.

Opvallend is dat Ryanair met een belang van 29,4% van de aandelen de grootste aandeelhouder van Aer Lingus is.