Ter Beke legt fabrieken stil door vleesschandaal

De versevoedingsgroep Ter Beke moet in twee van zijn fabrieken een beroep doen op economische werkloosheid. De oorzaak is de dalende vraag naar bereide maaltijden door het vleesfraudeschandaal, staat woensdag in de kranten L'Echo en De Tijd.
BELGA
De fabriek van Ter Beke in Marche-en-Famenne, in de provincie Luxemburg.

Het uitdijende vleesschandaal, waarbij in verschillende rundvleesproducten sporen van paardenvlees werden aangetroffen, begint de hele sector van de bereide maaltijden te schaden. De voorbije dagen viel de verkoop van bereide maaltijden en van diepgevroren rundvleesproducten in zowel het Verenigd Koninkrijk als in Duitsland fors terug.

Nu beginnen de economische gevolgen zich ook te laten voelen in ons land. Ter Beke, de marktleider in vers bereide lasagnes in Europa en bekend van het merk Come a Casa, moet in twee van zijn fabrieken een beroep doen op economische werkloosheid. Het gaat om de fabrieken in Wanze (Luik) en Marche-en-Famenne (Luxemburg). 104 van de in totaal 184 personeelsleden zijn momenteel economisch werkloos.

"Het is gigantisch. We hebben het nog nooit zo erg geweten", zeggen Marc Delvenne en Bernard Vanwynsberghe, de vakbondsafgevaardigden van het christelijke ACV, in de krant. Het is onduidelijk hoelang de economische werkloosheid zal duren.

Grote boosdoener is Duitsland. Ter Beke haalt bijna 7 procent van zijn totaalomzet in dat land. Maar ook in België daalt de verkoop van kant-en-klaarmaaltijden.