Van Beirendonck onthult kunstwerk "Walking lips"

De Belgische modeontwerper en kunstenaar Walter Van Beirendonck heeft vandaag zijn kunstwerk "Walking lips" onthuld in de Bozar in Brussel. "Walking lips" is een van de vier werken in de campagne "END FGM" van Amnesty International, tegen genitale vrouwenverminking.

In 2010 tekenden 42.000 Europeanen een petitie op rozenblaadjes tegen genitale vrouwenverminking. Vier kunstenaars uit Brazilië, Italië, Cyprus en België maakten een kunstwerk met de rozenblaadjes. De campagne trok op bewustmakingsreis door Europa, waarbij telkens een werk werd onthuld.

Vandaag was het de beurt aan de laatste kunstenaar van het viertal, Walter Van Beirendonck. Hij stelde zijn werk "Walking Lips" voor in de Bozar in Brussel. "De lippen staan symbool voor vrijheid van meningsuiting. Als wij en vooral vrouwen die verminking riskeren daarover niet kunnen praten, hoe kunnen we dan ooit de pijn doen stoppen?", vroeg de kunstenaar zich af.

Wereldwijd zijn er jaarlijks 3 miljoen slachtoffers van genitale verminking. In Europa wonen naar schatting 500.000 genitaal verminkte vrouwen. Amnesty International wil de Europese Unie aansporen om een actieplan te ontwikkelen dat genitale verminking moet voorkomen en slachtoffers moet helpen beschermen.