Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip is open

In de bibliotheek van Turnhout is vanavond het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip officieel geopend. De Vlaamse overheid, de provincie Antwerpen en de stad Turnhout sloegen de handen in elkaar om er het grootste stripdocumentatiecentrum van Vlaanderen uit te bouwen.

Het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip telt op dit moment al een collectie van 2.000 naslagwerken en het is complementair met de 25.000 striptitels die zich in de bibliotheek zelf bevinden. De meeste van de naslagwerken komen uit de collecties van schrijver Jan Smet en journalist Patrick Van Gompel.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) was aanwezig bij de opening. "Strips hebben een grote culturele impact in onze samenleving", zei ze. "Met zijn indrukwekkende collectie naslagwerken en strips vult dit Vlaams Documentatiecentrum een belangrijke leemte en werpt het zich tegelijk op als een sterk speerpunt in het geïntegreerd Vlaams letterenbeleid."

Het documentatiecentrum zal zowel in Vlaanderen als internationaal in academische en educatieve kringen gepromoot worden. Het is de bedoeling dat iedereen die onderzoek verricht naar strips, er terecht kan.